top of page

Jak nenaletět řasařkám, co dělají na "černo"?

Inspirováno dalším ze smutných případů, když vám„řasařka příjde domů udělat řasy za levno“.

Před samotnou aplikací chtějte vždy znát IČ a ověřte si, že se skutečně jedná o kosmetičku (zda má v živnostenském listě zapsané „Kosmetické služby“) a zda má schválený provozní řád pro „mobilní provozovnu“ (tzn. že může dojíždět k zákaznicím domů) Krajskou hygienickou stanicí. Dále také mohou řasy prodlužovat zaměstnanci kosmetických salonů na pozicích kosmetiček (ty nemají své IČ), ale samozřejmě nesmí pracovat mimo svůj salon, kde za jejich práci ručí zaměstnavatel, který splňuje výše zmíněné. Takto máte jistotu, že daná řasařka je pod dohledem státních orgánů na ochranu zdraví a pokud by se Vám něco stalo, ponese řasařka (salon) plnou odpovědnost. V opačném případě řasy aplikovat nesmí a DĚLÁ NA ČERNO!

Pokud dělá osoba na černo, většinou jí v případě problému nedohledáte, a když dohledáte, tak s ní nic nezmůžete, protože to byla Vaše hloupost, že jste nešla na místa k to mu určena = salony, studia.

Často si takto přivydělávají studentky nebo ženy na MD. Další z argumentů bývá, že se brzy kosmetičkami stanou (dělají rekvalifikaci) nebo že budou otevírat svůj salon a zatím sbírají klientelu a podobné lži. Zkrátka NEkosmetička řasy dělat nesmí a je na Vás, jestli budete riskovat a takové osoby podporovat. Nejenže nejsou nikým hlídané, ale jsou také nezdaněné. Vždyť i Vám se z platu musí strhávat každý měsíc daň a zálohy na zdravotní a sociální = a to není zrovna malá částka. Jí se nestrhává nic. Zamyslete se, je skutečně tak levná oproti salonům?

Argumentace o absolvování kurzu na řasy je bezpředmětná ze dvou důvodů, za prvé řasy smí aplikovat pouze a bezvýhradně kosmetička (ať s kurzem či bez kurzu), za druhé takový diplom/certifikát si může kde kdo vytisknout na tiskárně a nesvědčí to o jeho odbornosti či kvalitě ( podle těchto lidí tutoriál na youtube.com přeci stačí na naučení techniky a vystačí si s materiálem z Číny. Proč by přece měla investovat do kvality, když ušetří na nákladech, vydělá víc peněz a Vy jí ještě poděkujete, jakou dobrou cenu Vám udělala). Myslím, že o zdravotních rizikách nemá cenu se ani rozepisovat, to si každý domyslí.

Závěrečné doporučení: Pokud na někoho takového narazíte, nahlaste to orgánům činným v ochraně zdraví a spotřebitelů (Krajská hygienická stanice, Česka obchodní inspekce, Živnostenský úřad, Finanční úřad). Chráníte tím další ženy, které riskují svůj zrak, poctivé podnikatele, daňové poplatníky a v konečném důsledku slušné lidi.

Malý tip! Pokud si nejste jistá danou osobou, požádejte PŘEDEM o vystavení účtenky – Váš důkaz o aplikaci v případě potíží s veškerými kontaktními údaji pro všechny orgány. Pokud řasařka odmítne, může Vám být jasné, na čem jste ;-)

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archív
Hledání podle tagů
Zatím žádné štítky
bottom of page