top of page

Cyklus růstu řas a biologie růstu řas

Zákaznice se často ptají, za jak dlouho mají přijít na doplnění a proč řasy vypadávají.

Samozřejmostí je, že přicházíme o 3-4 přírodní řasy denně, ale málokdo to zaregistruje. Až když samy nosíme prodloužené řasy, začneme si více všímat, že řasy vidíme na polštáři, v umyvadle apod..

Tento článek by měl vysvětlit, proč tomu tak je a proč se musí chodit na doplňování, aby řasy zůstaly stále krásné.

Růst řas spočívá ve 3 fázích - anagenní, katagenní a telogenní.

Při prodlužování řas se řasy aplikují pouze na řasy, které se nachází v katagenní fázi (tedy v období její zralosti).

Nikdy se řasy neprodlužují v anagenní fázi, neboť jsou to řasy jemné a nejsou dostatečně silné, aby unesly váhu prodlužující řasy. Navíc rychle rostou, takže by byl brzo vidět odrost a těžiště řasy by začalo padat do oka (prohýbala by se váhou prodlužující řasy.)

Celý cyklus životnosti řasy se pohybuje okolo 90-100 dnů, což představuje nějakých 12 týdnů. Z toho řasa je 30-45 dnů v anagenní fázi, což je asi půlka životního cyklu. Až tedy řasa vstoupí do katagenní fáze, může se prodloužit a jeji životnost bude zhruba 30 dnů, než vstoupí do poslední fáze - telogenní a vypadne, protože bude nahrazená (vytlačena) novou "baby" řasou a celý proces se opakuje.

Z tohoto důvodu je doporučený termín na doplnění 3-4 týdny za předpokladu správné péče o řasy. Nemůže to být oněch 30-45 dnů, protože nikdy se všechny řasy najednou neprodlouží v první den katagenní fáze, ale každá řasa je jinak stará. Tento doporučený horizont zajistí, že budou Vaše řasy stále krásné.

Už při samotné aplikaci se některé řasy mohou nacházet v telogenní fázi a můžou rychle vypadnout. Katagenní fázi od telogenní nelze pouhým okem rozpoznat. Proto když Vám vypadne prodloužená řasa s kořínkem vlastní řasy, je to v pořádku. Práce byla odvedena dobře.

Musím si po čase dát o řas pauzu?

Pokud jste správně pochopili růstový cyklus řas a technika prodlužování řas je správná, není potřeba dávat pauzu. Prodloužené řasy jsou vhodné na dlouhodobé nošení.

Pokud ovšem byla použita špatná technika aplikace - příliš mnoho lepidla, slepování více přírodních řas k sobě apod., může tzv. "shluky" způsobit, že řasa, která se nachází anagenní fázi a rychle roste, sebou strhne i ostatní řasy, které jsou v katagenní fázi a tudíž bude trvat, než se vytvoří kořínek nových "baby" řas, kterým byl přerušen cyklus. Takto špatně prodloužené řasy způsobují nositelce bolest ve formě tahání.

Ukázka shluků a jejich dopadů

Tato práce odpovídá heslu "rychle a levně". Slepená řasa, která roste rychleji, vytrhne násilím svého souseda, který roste pomaleji.

Při pohledu na obrázek vlevo se zdá, že je vše v zdánlivě v pořádku, ovšem při bližším pohledu zjistíme (uprostřed), že řasy jsou slepené v linii v jeden velký shluk, který odrůstá jako betonová zeď. Výsledek můžete vidět na obrázku vlevo. Řasy, které byly slepené, jsou násilně vytržené z folikulů a jednoho dne jako jeden kus vypadnou.

Obnova řas nebohé zákaznice bude trvat asi 60 dnů.

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archív
Hledání podle tagů
Zatím žádné štítky
bottom of page